Regisztráció
Belépés

Skorpió

A Skorpió pasziánszjátékot egy paklival játsszuk. A játékmenet leginkább a feketeözvegyéhez hasonlít.

Skorpió pasziánszjáték

A játék kezdetén 49 lap kerül kiosztásra: 7 lap, 7 oszlopba. Az első négy oszlop első három kártyája lefelé fordítva, az összes többi felfordítva kerül a tablóra. A kimaradó három lapból áll a talon.
A játék célja, hogy egyszínű, királytól ászig tartó sorozatokat alkossunk. A Feketeözvegyhez hasonlóan, itt is a tablón kell kialakítani a sorozatokat, miután automatikusan az alapba kerülnek.
A tablón egyező színű kártyákból építhetünk csökkenő sorozatot. Az összes felfordított kártya mozdítható, függetlenül attól, hogy milyen kártya van rajta. Ha egy oszlopban a legalsó lap ász, arra nem tehetünk semmit. Az üres oszlopokat királlyal, vagy királlyal kezdődő sorozattal tölthetjük föl.
Ha már nem tudunk mit lépni, a talonban lévő három lap fölhasználható: ezek az első három oszlopra kerülnek felfordítva.

Skorpió II.

Az egyetlen különbség ebben a játékban a Skorpió I.-hez képest, hogy a játék kezdetén csak az első három oszlop első három kártyája van lefelé fordítva. Ez nem tűnik nagy segítségnek, de meglepően sokat könnyít a játékon.

Skorpió III.

Ebben a játékban annyi a könnyítés, hogy a tablón az üres oszlopokat bármilyen lappal föltölthetjük, nem csak királlyal.

Skorpió IV.

Ez a játék ötvözi a Skorpió II. és a Skorpió I. könnyítéseit, így ez a legkönnyebb játékvariáció. Csak az első három oszlopban van lefelé fordítva kártyalap (3 - 3), valamint az üres oszlopokra bármilyen lap tehető.

Forrás: en.wikipedia.org, Parlett David - Pasziánszjátékok könyve