Regisztráció
Belépés

Feketeözvegy

A Feketeözvegy az egyik leghíresebb és legkedveltebb kétpaklis pasziánszjáték.

Feketeözvegy

Ezt a játékot két paklival, tehát összesen 104 lappal játsszuk. Először 54 lapot osztunk a tablóra, 10 különálló oszlopra úgy, hogy az első négy oszlopra hat lap kerül, a maradék hat oszlopra pedig öt. Az egyik legszembetűnőbb eltérés a Klondikétől (és sok másik játéktól), hogy ebben a kártyajátékban nem az alapban kell kialakítani a sorozatokat, hanem magán a tablón. Ha sikerül a tablón kialakítanunk egy megegyező színű, királytól ászig tartó sorozatot, az automatikusan az alapba kerül. Nyolc ilyen sorozatot kell kialakítanunk, hogy megnyerjük a játékot.
A tablókat csökkenő sorrendben kell építenünk, és a lapok csak akkor mozgathatóak együtt, ha színben megegyeznek. Tehát egy 6-ra bármilyen színű ötöst tehetünk, de csak akkor mozgathatjuk őket együtt, ha 5-t tettünk. Az üres tablókra bármilyen lapot tehetünk. Osztáskor minden oszlopra egy lap kerül. Fontos, hogy csak akkor oszthatunk lapot, ha nincs üres tabló!

Feketeözvegy 1 szín

Ebben a játékban mind a 104 lapnak ugyan az a színe (). Ez hatalmas segítség, mindenképp érdemes ezzel a játékvariációval kezdeni. Általában sikerül a kirakás.

Feketeözvegy 2 szín

A két színnel ( és ) játszott feketeözvegy már sokkal nehezebb. Sok gyakorlást és próbálkozást igényel, mire sikerül egy játszmát megoldanunk.

Feketeözvegy 4 szín

Állítólag volt már aki kirakta.

Forrás: en.wikipedia.org, Parlett David - Pasziánszjátékok könyve