Regisztráció
Belépés

Admirális

Az Admirális (angolul FreeCell) játék talán annak köszönheti nagy népszerűségét, hogy a többi pasziánsz játékkal ellentétben, itt nagyon kevés megoldhatatlan leosztás van.

A kártyajátékot egy paklival kell játszani. A játék célja, hogy az összes lapot az alapokba helyezzük, megegyező színben, ásztól királyig.

Admirális

A tabló nyolc oszlopból áll és az összes kártyalapot kiosztjuk, mégpedig felfordítva. Az első négy oszlopba 7-7 lap, a második 4 oszlopba 6-6 lap kerül, így jön ki összesen az 52.

A játék különlegessége a bal fölső sarokban található 4 darab cella. Ezekbe a cellákba 1-1 (bármilyen) lapot helyezhetünk, hogy hozzáférjünk a megfelelő laphoz a talonban. És itt jön a csavar! Ugyanis minél több cellánk foglalt, annál kevesebb lapot tudunk egyszerre mozgatni a tabló oszlopai között!

Ha például az egyik oszlopunkban a következő kártyák vannak:

Q J 10 9 8

Akkor 4 üres cella esetén az összes mozdítható. Ha az egyik cellánk foglalt, akkor csak a J 10 9 8 lapokat vihetjük tovább. Két foglalt cella esetén pedig csak a 10 9 8 lapokat, és így tovább. Ha egy üres cellánk sincs, akkor csak a 8 vihető tovább. Így egy lapot mindenképp továbbvihetünk és maximum 5 lapot mozdíthatunk egyszerre.

Érdemes figyelni a celláinkra, és ha csak lehet, üresen hagyni minél többet!

Az, hogy a tabló oszlopai között váltakozó vagy egyező színű kártyalapokat mozdíthatunk, játékvariációnként eltér.

Pékjátszma

A Pékjátszma (angolul Baker's Game) az Admirálishoz nagyon hasonló játék. Az egyetlen különbség, hogy itt a tablón a kártyákat nem váltakozó szín szerint, hanem megegyező szín szerint kell egymásra tenni. Mivel itt (az ász kivételével) minden kártyára csak egy kártyát lehet tenni, ez nehezebb mint az Admirális.

Pékjátszma (Csak Király)

A Pékjátszma nehezített verziója: az üres tablóra csak királyt (vagy királlyal kezdődő sorozatot) lehet tenni.

Ki a nyolcast!

Ki a nyolcast!

A Ki a nyolcast! (angolul Eight Off) pasziánsz játék abban különbözik a Pékjátszmától, hogy nem négy, hanem nyolc cellánk van. A tablóra 48 lapot osztunk, a maradék négyet pedig letesszük az első négy üres cellára. Csak úgy mint a Pékjátszmában, a tablókat színek szerint építhetjük.

Ki a nyolcast! (Csak Király)

A Ki a nyolcast játék nehezített verziója, ahol az üres tablóra csak királyt (vagy királlyal kezdődő sorozatot) lehet tenni.

Forrás: wiki/FreeCell, wiki/Baker's_Game, wiki/Eight_Off, Parlett David - Pasziánszjátékok könyve