Regisztráció
Belépés

Péktucat

Ezt a pasziánszjátékot egy paklival kell játszani. Az angol péktucat (Baker's Dozen) jelentése 13. Azért kapta ezt a nevet, mert kezdéskor a lapokat 13 oszlopba kell rendezni.

Péktucat pasziánsz

Először is az egész megkevert kártyapaklit leosztjuk 13 oszlopba, úgy, hogy minden oszlopba 4 kártya kerüljön. Az összes kártyalap látszódik – nincsenek lefelé fordított kártyák. Mindegyik királyt, amelyik az oszlop tetején vagy az oszlop közepén van, még a játék kezdete előtt az oszlop aljára kell mozgatni. Ha két király is van egy oszlopban, akkor úgy kell őket az oszlop aljára helyezni, hogy megtartsák az eredeti sorrendjüket.
A játék célja, hogy minden lapot áthelyezzünk a négy alapba. Először az ászokat kell fölszabadítani, ha meg van egy, akkor azt áthelyezhetjük az egyik alapba. Az alapokba azonos színben tehetjük a lapokat ásztól királyig.
A tablókban sorozatok nem, csak a legfölső lapok mozdíthatóak: csökkenő sorrendben építhetjük az oszlopokat, színtől függetlenül. Tehát egy 9-re tehetünk 8-at, 8-at vagy 8-at.
Ha egy oszlopból elfogytak a kártyák, új kártyával már nem tölthető fel!

Spanyol pasziánsz

A Spanyol pasziánsz egy könnyített játékverzió, ahol az alapokat nem kell egyező színben építeni.

Spanyol kastély

Megegyezik a Spanyol pasziánsszal, de egy kis nehezítés, hogy a tablók csak váltakozó színben épülhetnek. Például 9-re csak 8-at vagy 8-at tehetünk.

Forrás: en.wikipedia.org, Parlett David - Pasziánszjátékok könyve